Voor elk seizoen zijn er lekkere wijnen te bedenken. Natuurlijk smaakt een wijn het hele jaar door hetzelfde, maar de beleving is anders. De eerste zon op je huid en de verse voorjaarsproducten die weer komen maken je vrolijk. Weg met de zware rode wijnen. Open met die lentewijn! Maar wat zijn nou echte voorjaarswijnen?

Aan het begin van de lente – wanneer het toch nog koud is en je uit voorzichtigheid nog geen afscheid durft te nemen van de winter – kun je kiezen voor een lichte rode wijn. Denk dan aan een Spätburgunder, dat is een Duitse Pinot Noir met frisse zuren en wat tannine.

Of neem eens een Beaujolais-Villages: zeer toegankelijke wijnen met de smaak van rood fruit. Heerlijk bij kaasfondue. Vraag wel even aan de slijter of deze wijnen geen houtrijping hebben gehad. Dat is meer voor een herfstwijn. De beste serveertemperatuur voor deze wijnen is 15 ºC. Liever rosé? Ga dan voor een Navarra uit Spanje met zijn mooie donkere kleur. Rosé mag nog wat koeler natuurlijk.

Als het voorjaar goed op gang is gekomen – of zelfs al zijn einde nadert en de zomer staat te dringen – wordt het tijd voor fris jong wit. Bijvoorbeeld een droge Riesling uit Duitsland (ja, weer Duitsland, dat is helemaal hip) met honingtonen en prachtige, eeuwigdurende zuren. Wat een heerlijke druif is dat zeg! Bij een salade van lollo rosso en rucola met zelfgemaakte knoflookcroutons, avocado, tomaat, gebakken paddestoelen en een frisse dressing. Iets meer pit in de wijn? Neem dan een Oostenrijkse Grüner Veltliner. Deze wijn heeft iets van venkel en zwarte peper. Ook goed inzetbaar dus bij de maaltijd.

De klassieke combi is natuurlijk een Sancerre (van de knisperend droge Sauvignon Blanc druif) met een jong geitenkaasje, zoals de Crottin de Chavignol, de beroemde zachte, frisse geitenkaas uit het buurdorp. In mei – wanneer de asperges weer komen – zou ik kiezen voor een traditionele combi met een Elzasser Pinot Blanc. Met de smaak van peer en zachte zuren, niet overheersend bij de asperges.

Nog snel wat tips. Gebruik altijd een groot glas en schenk dit niet te vol. Drink de wijn op de juiste temperatuur, dan proef je de wijn zoals hij bedoeld is. Vaak wordt wit te koud en rood te warm gedronken. Op het achteretiket van de fles staat meestal de aanbevolen serveertemperatuur.

Remy Tolk